Puhujat

Puheenvuorojen aikataulu

10:15-11:00 Viivi Rintanen: Hulluutemme sarjakuvissa – osallistava sarjakuvablogi mielenterveysongelmaisten omalla äänellä, Helena-sali

11:00-11:45 Karoliina Maanmieli: Kirjoittaminen ja metaforat mielisairaalamuistojen ilmaisemisen apuna, Helena-sali

Viivi Rintanen: Hulluutemme sarjakuvissa – osallistava sarjakuvablogi mielenterveysongelmaisten omalla äänellä

Sarjakuvataiteilija ja vähän hullu taidekasvattaja Viivi Rintanen kertoo työstään Hulluussarjakuvia-blogin piirtäjänä. Rintanen (s.1990) piirtää hänelle lähetettyjä mielenterveystarinoita blogisarjakuviksi lähettäjien eli tarinankertojien toiveiden mukaan. Kiitetyn esikoisteoksensa Mielisairaalan kesätytön (Suuri Kurpitsa 2015) jälkeen Rintanen koki, että hulluuden ja mielenterveyden haitallisessa tabussa on edelleen purkamista.

Seminaaripuheenvuorossaan Rintanen valottaa blogin syntyä, etiikkaa ja työskentelymetodia. “Hulluus ei ole häpeällistä, vaan inhimillistä. Siksi näytämme vähättelemättä ja romantisoimatta, miltä mielen järkkyminen tai poikkeava mieli tuntuu.” Voiko mielenterveystyön ja sarjakuvan hybridi antaa vertaistukea, helpottaa oloa tai purkaa väärinkäsityksiä mielen ongelmista?

Hulluussarjakuvia-blogi: http://hulluussarjakuvia.sarjakuvablogit.com/

Mielisairaalan kesätyttö -teoksesta: http://cargocollective.com/viivirintanen/Mielisairaalan-kesatytto

Rintasen kotisivu: http://cargocollective.com/viivirintanen

Viivi Rintanen pitää seminaarissa myös maksutonta sarjakuvatyöpajaa! Lisätietoa työpajoista ja ilmoittautumisesta täällä.

Karoliina Maanmieli: Kirjoittaminen ja metaforat mielisairaalamuistojen ilmaisemisen apuna

Karoliina Maanmieli kertoo puheenvuorossaan parhaillaan työstämästään tutkimuksesta, jossa hän analysoi mielisairaaloissa olleiden muistoja väkivallan ja vallankäytön näkökulmasta. Maanmieli on seulonut SKS:n vuosina 2014-2015 keräämästä muistoaineistosta metaforisia, kuvallisia ilmaisuja vallalle ja väkivallalle. Hän osoittaa, että metaforien ja kirjoittamisen välityksellä on mahdollista ilmaista asioita, jotka eivät välttämättä tule esiin tai ilmaistuiksi suorasanaisessa kertomisessa tai puheessa. Siispä kirjallisuus- ja muut taideterapiat ovat Maanmielen tutkimusten mukaan tärkeitä osa-alueita mielenterveystyössä.

Maanmieli toimii Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella kirjoittamisen tutkijatohtorina. Aiemmin hän on tutkinut muun muassa psykoosia sairastavien kirjallisuusterapiaa ja työskennellyt itsekin kirjallisuusterapiaohjaajana. Lisäksi Maanmieli on jäsenenä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen hallituksessa vuonna 2017.

Maanmielen tutkimusjulkaisuja: https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/henkilokunta/tutka/julkaisuluettelo-tutka-tietokannasta-karoliina-maanmieli

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry: http://kirjallisuusterapia.net/

 

Mainokset